Acil Yardım ve Afet Anabilim Dalı
Genel Bilgi
İnsanların afetlerle tanışması insanlık tarihiyle yaşıttır. Geçmişte afetlerin yaşandığı alanlarda ortaya çıkan durumlar günümüzde de benzer olaylar şeklinde gerçekleşmektedir. Ancak afetlerin etkileri dünyanın her yerinde benzer sonuçları doğurmamaktadır. Bunda en önemli etken insanların başlarına gelen olaydan çıkardığı sonuçların ve afetlerin meydana geliş sıklığının farklılığıdır. Bu duruma çarpıcı bir örnek 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Ms=7.4 büyüklüğündeki Doğu Marmara (Gölcük) depreminde yaklaşık 16.000 insanımızı kaybetmemizdir. Bir diğer önemli nokta da günümüzde meydana gelen afetlere insan kaynaklı olanlarının da eklenmesidir mesela; çeşitli nedenlerle meydana gelen yangınlar, nükleer patlamalar, küresel ısınma da gerçekte birer afet kabul edilebilir ve sonuçlarıyla insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu Programı; sağlık, sivil savunma, ilk yardım, beden eğitimi, haberleşme teknolojileri, mühendislik ve biyoloji ile iç içe olan bir alandır. Bu bölümün amacı, afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.
Akademik Personel
Dr. Öğr. Üye. Arzu SÖNMEZ ERYAŞAR
Akademisyen
arzu.sonmez.eryasar@igdir.edu.tr
476 213 00 10 Dahili: 3728
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bu programdan mezun olacak öğrenciler çoğunlukla aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda istihdam olabilmektedirler:
1-İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde
2-Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüklerinde
3-Belediyelere bağlı itfaiye teşkilatlarında
4-Özel Sektör ve Sivil Toplum Örgütlerinde
5-Uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ilgili tüm birimleri ve şubelerinde (Özellikle Afet ve Acil Durum Yönetimi Dairesi Başkanlığında), kamu ve özel hastanelerde, Büyükşehir Belediyelerinde Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Ambulans Hizmetleri, Kamu kurumlarında afet ve acil durum koordinasyon ve yönetiminin yapıldığı Komuta ve Kontrol Merkezlerinde, Afet ve acil durumla ilgili sivil toplum kuruluşları, Afet Operasyon Merkezi (AFOM) ve afetlerle ilgili diğer tüm birimlerde ayrıca Pedagojik Formasyon eğitiminin mezunları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğretmen olarak çalışabilir.
Program Tanıtım Sunusu
Hazırlanmaktadır.
İletişim
Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Suveren, Iğdır
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3712 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: ubf@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr