Hakkımızda
Afetlerle karşılaşma, insanlık tarihi boyunca süregelen bir olgudur. Geçmişte yaşanan afetlerin etkileri, günümüzde benzer olaylar şeklinde tekrarlanmaktadır. Ancak, afetlerin etkileri dünya genelinde benzer sonuçları doğurmamaktadır. Bu farklılığın en önemli nedeni, insanların başlarına gelen olaylardan çıkardığı derslerin ve afetlerin meydana geliş sıklığının değişken olmasıdır.
Bu duruma dair çarpıcı bir örnek, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve Ms=7.4 büyüklüğündeki Doğu Marmara (Gölcük) depremidir. Bu afette yaklaşık 16.000 insan hayatını kaybetmiştir. Günümüzde meydana gelen afetlere, insan kaynaklı olanlar da eklenmelidir. Örneğin, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan yangınlar, nükleer patlamalar, küresel ısınma gibi olaylar aslında birer afet olarak kabul edilebilir ve insan hayatını olumsuz etkileyebilir.
Bu alandaki program, sağlık, sivil savunma, ilk yardım, beden eğitimi, haberleşme teknolojileri, mühendislik ve biyoloji gibi alanlarla iç içe geçmiştir. Programın amacı, afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri almak, afet anında koordinasyonu sağlamak ve her türlü kaybı en aza indirmek için faaliyetleri yönetmek üzere bilgi ve beceri ile donanmış, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.